Datos personales

Crida en defensa de la gestió pública de l'aigua

Crida en defensa de la gestió pública de l'aigua

viernes, 27 de noviembre de 2015

Carta de l'Aigua de Terrassa: un document de construcció de futur.


La Taula de l'Aigua de Terrassa presenta una proposta de futur de cara a com volem la gestió de l'aigua a la nostra ciutat:
 
 
 

CARTA DE L’AIGUA DE TERRASSA

 

 

Preàmbul

 

 

 

Els ciutadans de Terrassa tenen una responsabilitat compartida en l'ús de l'aigua d'una manera democràtica i transparent, socialment justa i ambientalment sostenible. Un servei d'aigua potable i un sistema de sanejament d'alta qualitat a la ciutat són igualment importants, així com la protecció de la natura, els recursos naturals i una adequada administració de l'aigua subterrània. Els següents principis constitueixen el marc per portar a terme aquest objectius, a través de la futura empresa municipal d’aigua, Aigües Municipals de Terrassa (en endavant AMT).

 

 

 

           1. Principis polítics generals

 

1.1)      AMT presta un servei públic de primera necessitat, un bé comú. L'accés a l'aigua potable i al servei de sanejament bàsic es un dret humà fonamental, i com a tal, ha de d'estar garantit als ciutadans.

 

1.2)      L'aigua ha de ser econòmicament accessible per tots els ciutadans de Terrassa. La població de la ciutat té dret a obtenir aigua d'alta qualitat d'acord a tarifes i condicions socialment apropiades. Ningú ha de ser privat d’accés a l’aigua per motius econòmics.

 

1.3)      L'abastament d'aigua és essencial per a la vida, i la seva disponibilitat es troba entre les tasques de més alta prioritat de la ciutat. No s'ha de privatitzar, ni total ni parcialment, el subministrament d'aigua potable o el sistema de sanejament, ni tampoc en el context de les anomenades associacions públic/privades o cap model semblant.

 

1.4)      L'administració del servei d'aigua per a ús domèstic de Terrassa s'ha d'organitzar democràticament, és a dir, amb la participació democràtica dels ciutadans. L'administració de l'aigua ha de ser transparent. La participació democràtica directa de la població en l'AMT de Terrassa s'ha de garantir.

 

1.5)      AMT així com la ciutat de Terrassa, es fan corresponsables i defensores de la Directiva Marc Europea de l'Aigua del 2000 i del Pacte Social Per L'Aigua Pública.

 

 

                  2. Principis econòmics

 

2.1)      L'AMT no té finalitat lucrativa. Establirà les taxes que permetin cobrir els costos dels serveis i fer provisions per a desenvolupaments tècnics i/o econòmics, assegurant el cicle integral de l’aigua.

 

2.2)      Cap companyia que no estigui relacionada amb l'aigua pot ser integrada en l'AMT.

 

2.3)      AMT abasteix a tota la ciutat amb aigua potable dels seus propis recursos d'aigua subterrània i de l'aigua filtrada del riu Llobregat. L'aigua subterrània de Terrassa, així com l'aigua filtrada, han de continuar disponibles, com a mínim, amb la mateixa qualitat actual i per les següents generacions. Per assolir aquest objectiu, l'equip tècnic associat amb el subministrament d'aigua potable i sistema de sanejament ha de complir amb els últims estàndards tècnics i científics. Gestions d'aigua alternatives, com l’ús d'aigua pel servei, han de ser altament recomanats en la planificació. L’ inversió en AMT ha de ser suficient per a reunir aquest requisits.

 

2.4)      AMT està expressament interessada en assegurar les conques dels rius, i cooperar amb entitats, municipis, ciutats, autonomies, organismes nacionals i internacionals com a part de l'administració pública de l'aigua per a ús domèstic. AMT participa activament en el model de cooperació públic-públic, amb els bens comuns com el seu principi rector. Un enfocament orientat al lucre per a cooperacions territorials serà rebutjada per principi.

 

 

 

2.5)      Les condicions de treball i salaris dels empleats restaran subjectes als termes dels acords col·lectius, i la plantilla d'AMT no s'ha de reduir amb la municipalització. Tots els empleats seran remunerats d'acord als principis de "Mateix salari per mateix treball". El dret de codeterminació de treballadors i membres del personal d'AMT serà ampliat i no simplement garantit.

 

2.6)      La ciutat de Terrassa posarà a l'abast dels ciutadans, de forma raonable, recursos per a assegurar la participació democràtica, com per exemple, consells ciutadans, consells d'empleats i, per a la investigació relacionada amb l'aigua.

 

 

 

            3. Principis ambientals

 

3.1)      AMT i l'Ajuntament de la ciutat treballen junts para assegurar aigua d'alta qualitat, com a mitja essencial de vida, prevenint qualsevol risc en el manteniment de la qualitat de l'aigua de Terrassa.

 

3.2)      El treball de l'AMT i l'orientació de la política de Terrassa es caracteritza pel propòsit de protegir recursos. L'equilibri ambiental de la ciutat no ha de deteriorar-se i ha de ser millorat constantment.

 

3.3)      Terrassa i AMT implementen els estàndards de la Directiva Marc de l'Aigua de la Unió Europea (DMA) del 2000.

 

3.4)      Les superfícies d'aigua protegides han de ser mantingudes. Aquestes no poden ser requalificades com a terrenys de construcció especulativa.

 

3.5)      L'extracció d'aigua ha de ser limitada fins el punt que sigui ambientalment compatible. No s'ha de fer cap es esforç per exportar aigua.

 

3.6)      L'administració de l'aigua subterrània li ha de correspondre a la ciutat de Terrassa.

 

3.7)      Boscos mixtes saludables son la garantia d'espais verds saludables i d'un subministrament d'aigua sostenible. L'Ajuntament de Terrassa promou el desenvolupament pro-natura d'espais verds orientats a protegir el sòl i per tant l'aigua subterrània. Aquest terrenys verds  inclouen aquest boscos. Aigües de Terrassa assumeix tota la responsabilitat del subministrament d'aigua urbana,  així també com la defensa de tots els tipus de zones verdes de la ciutat (terra sense cultivar, parcs, arbrat de carrers, horts, jardins urbans, etc.)

 

3.8)      La prioritat es defineix per a la conservació del sòl. L'administració del sòl està orientada a la protecció de l'aigua subterrània, superficial i la manant. Més enllà que evitar la impermeabilització dels sòls, la quantitat, qualitat i l'estructura de sòls lliures deuen ser mantinguts.

 

3.9)      L'agricultura orgànica ha de ser fomentada per a protegir els recursos d'aigua i reduir la contaminació de l'aigua del subsòl.

 

3.10)    El Treball Hidràulic per l'obtenció de petroli cru i gas natural (conegut como "fracking”), ha de ser descartat per sempre, abrogant per la prohibició en tot l'Estat.

 

3.11)    AMT i la Generalitat de Catalunya deuen treballar per a limitar, reduir i ràpidament acabar amb la contaminació del riu Llobregat i especialment, a la actual contaminació  fruit de les mines de Potasses.

 

3.12)    AMT farà tot el que sigui necessari per a mantenir fora o eliminar de l'aigua, les substàncies nocives per a la gent i la natura. Un procés de tractament d'alta qualitat per l'efluent ha de ser garantit en tot moment.

 

3.13)   AMT fomentarà l’ús de l’aigua com a aigua de boca a tota la ciutadania, assegurant els nivells de qualitat de l’aigua i propietats organolèptiques.

 

 

            4. Principis legals

 

4.1)      AMT està obligada a complir els estàndards ambientals de la Directiva Marc de l'Aigua de l'Unió Europea (DMA) del 2000. Aquesta directiva té com objectiu millorar el medi ambient aquàtic en la comunitat europea. Respecte al riu Llobregat, la nostra font d'aigua present i futura, la prioritat serà complir els estàndards de la DMA.

 

4.2)      Els principis d'aquesta Carta de l'Aigua de Terrassa han de ser considerats en l’elaboració de les lleis, disposicions legals i altres normes que estiguin relacionades amb l'estructura operacional i accions de l'AMT, i traslladar aquestes, per a la millora de les mesures que es prenguin per la Generalitat de Catalunya en matèria de la política d'aigües. Noves lleis, disposicions legals i d'altres normes que concerneixin a l'AMT o a la política de l'aigua de la ciutat hauran d'estar d'acord amb les disposicions de  la Carta de l'Aigua de Terrassa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

La teva opinió és molt valuosa. L aigua és un bé comú.